Chinese groenten

Agar-agar of kanten twee benamingen voor hetzelfde produkt: gedroogd zeewier. Het moet worden geweekt en wordt gebruikt als smaakloze gelatine of bij salades. Bamboescheuten verkocht in twee uitvoeringen: gehalveerde en gezouten scheuten of hele, niet gezouten scheuten. De laatste zijn de beste.

Bonencake is een witte, zachte, vierkante cakeachtige massa, gemaakt van gepureerde sojabonen, in vierkante vorm gedrukt. Wordt als groente gebruikt, is voedzaam, gezond en goedkoop. Vraagt slechts een korte kooktijd, omdat de massa van tevoren al gaar is gekookt.

Bosoor is een paddestoel die ook gedroogd verkrijgbaar is. Gedroogd is hij ongeveer 2,5 cm groot, maar door weken wordt hij vijf tot zes maal zo groot en krijgt de vorm van een uit de kluiten gewassen oor.

Chinese peterselie is het groen van de korianderplant.

Chinese vermicelli (mie-hoen of bie-hoen) -wordt uit rijst of tapioca (sago) bereid. Ze is glazig als ze gaar is. Moet in de opgegeven lengte worden gebroken en een uur voor het koken te weken worden gezet. Gedroogde Chinese paddestoelen worden minstens een halfuur voor gebruik in warm water te weken gezet. Het water moet enige malen worden ververst. Vooral van de grotere exemplaren worden de stelen voor het gebruik verwijderd.

Gedroogde garnalen ~ kleine gepelde en gedraagde Chinese garnalen.

Gedroogde kammosselen -verkocht onder de naam“dried scallop”.

Grote witte radijs is een wortel groente die kan worden vervangen door lenteknolletjes, koolrabi of ramenas.

Limaboontjes -kunnen worden vervangen door sperzieboontjes.

P’í-tan eieren zijn bij sommige toko’s verkrijgbare eendeëieren die maandenlang zijn bewaard in een mengsel van as, citroenthee en zout. Ze worden ook wel “duizendjarige eieren” genoemd. Selderijkool een Chinese koolsla, die hier niet altijd te koop is. Als vervanger kan bleekselderij of Chinese kool dienen. Sneeuwpeulen zijn witgerande peultjes die hier zelden of nooit worden aangeboden. Ze kunnen heel goed door gewone peultjes worden vervangen.

Taogè dat door de Chinezen tou-ya wordt genoemd, zijn de heel jonge spruiten van een kleine erwtesoort. Men kan ze vers of in blik kopen en in sommige winkels ook de nog niet ontsproten erwtjes die in een stapfies met zeer weinig water tot kiemen kunnen worden gebracht. Waterkastanjes zijn de onderwaterknollen van een Aziatische moerasplant. Ze zijn ongeveer zo groot als een kastanje, hebben een paarsbruine schil en worden vers altijd in modder bewaard om uitdrogen te voorkomen. In het Chinees worden ze “paardehoeven” genoemd, omdat hun vorm en kleur daaraan doen denken. Hier zijn ze soms in blik verkrijgbaar. Het vruchtvlees is knapperig, wit, zoetig en erg lekker.